Een nieuw jaar gaat altijd gepaard met nieuwe regels. In 2020 namen we afscheid van de woonbonus, verlaagde de registratiebelasting en werden we verplicht om rookmelders op te hangen. De trend om energiezuiniger te bouwen werd nog meer gestimuleerd.
2020 is nu al memorabel, niet door deze premies en wijzigingen maar vooral door het feit dat we meer dan ooit tijd in onze woning spendeerden. Meer dan ooit beseften we hoe belangrijk de invloed van onze woning is op ons comfort en privacy.
Onze goede voornemens voor 2021 zijn alvast om je de nodige tips & tricks te geven die jouw woonst kunnen optimaliseren. We beginnen met een overzicht van de veranderingen die bij de jaarwisseling in werking zullen gaan.
1. Verlaging van het BTW-tarief voor totale afbraak en heropbouw.
Als je aangekochte woning toe is aan een erg grondige renovatie dan kan het in 2021 misschien voordeliger zijn om ze volledig te slopen en heropbouwen. In 32 Belgische steden en gemeenten kun je momenteel al genieten van een voordeliger tarief. Het gebruikelijke tarief van 21 % werd daar reeds verlaagd naar 6 %. Dit voordeeltarief wil de federale regering in heel België implementeren om vernieuwbouw nog aantrekkelijker te maken.
2. Labelpremie voor het EPC.
Goed nieuws als je in 2021 via erfenis of authentieke akte eigenaar van een woning wordt die niet energiezuinig is. Dankzij de nieuwe EPC-labelpremie zal je de kans krijgen om binnen de 5 jaar de woning grondig te renoveren om zo een beter EPC-label te verkrijgen. De overheid geeft jou een financieel duwtje in de rug in 2021, dankzij de nieuwe EPC-labelpremie.
3. De digitale teller zal de analoge vervangen.
Bij de jaarwisseling nemen we afscheid van de terugdraaiende teller. Alle analoge tellers worden door digitale vervangen. Het gevolg is dat we daarmee (bijna) het vaste procumententarief uitwuiven en het variabel nettarief verwelkomen in 2021.
Wie vanaf 2021 zonnepanelen laat plaatsen zal niet meer kunnen genieten van de voordelen van de terugdraaiende teller. Je zal dus ook een variabel bedrag betalen en geen vast procumententarief. Dit variabel bedrag zal niet per se hoger liggen, maar zal afhangen van jouw gebruikspatroon.
4. Nieuwe subsidie voor zonnepanelen.
Het verlies van de terugdraaiende teller en de vervanging door de digitale zal de overheid compenseren met een investeringspremie voor plaatsers van zonnepanelen in 2021. Die premie heeft een plafond van 1.500 Euro en kan je aanvragen indien je cummulatief voldoet aan onderstaande voorwaarden:
• De zonnepaneleninstallatie heeft een maximum omvormervermogen van 10 kVa.
• Je breidt je bestaande zonnepaneleninstallatie niet uit.
• Je plaatst de zonnepanelen niet in het kader van een totaalrenovatie- of nieuwbouwproject om te voldoen aan de verplichte EPB-eisen.
• Je laat de zonnepanelen plaatsen door een aannemer.
• Je woning werd voor 2014 aangesloten op het distributienet.
5. Gewijzigde energielabels.
Het energielabel kent zijn oorsprong vanaf de jaren 90, dit heeft tot gevolg dat 30 jaar later de toestellen zo zuinig geworden zijn dat er geen plaats meer is in de naamgeving voor betere toestellen. Scores zoals A+, A++ en A+++ zullen dus verdwijnen en vanaf maart 2021 plaatsmaken voor de oude naamgeving A,B,C tot en met G
6. Geen (nieuwe) stookolieketel.
De komende jaren streven we naar minder verbruik van fossiele brandstoffen zoals stookolie en aardgas. De duuzame alternatieven zijn talrijk. De overheid grijpt hier ook in: vanaf 2021 zal een oude stookolieketel niet door een nieuwe vervangen kunnen worden als er aardgasnet in de straat ligt. En zo zullen bij ingrijpende energetische renovaties en nieuwbouw ook geen nieuwe stookolieketels meer geplaatst worden. Aardgas zal in een appartement of nieuwe verkaveling enkel mogelijk zijn in combinatie met een hernieuwbaar energiesysteem zoals warmtepompen of via warmtekrachtkoppeling.
7. Een nieuw maximaal E-peil
Nieuwbouwwoningen met een bouwaanvraag vanaf 2021 zullen moeten voldoen aan het nieuwe maximale E-peil van E30. Voor een ingrijpende energetische renovatie die in 2021 wordt aangevraagd zal het maximale E-peil voor woning E70 bedragen.
8. Stimulering voor dakisolatie.
Om ons nog verder te stimuleren om onze woningen energiezuiniger te maken zal de regering in 2021 een premie voorzien die je kan aanvragen voor dakisolatie. Opgelet voor de doe-het-zelvers: de premie is in 2021 enkel geldig indien je de isolatie door een aannemer laat plaatsen.
9. Premie voor warmtepompboiler.
De premie voor de installatie van een warmtepompboiler bestond al in 2019, in 2021 zijn er bijkomende voorwaarden aan deze premie verbonden. Zo moet de installatie aan thermische opslag kunnen doen. D.w.z. dat de installatie de warmwatertemperatuur moeten kunnen verhogen als ze een extern signaal krijgt.