We trappen een open deur in met de stelling dat de prijzen van onze algemene nutsvoorzieningen, zoals gas en elektriciteit de afgelopen maanden de pan uit swingen.
Gezien grondstoffen schaars worden en er tegelijkertijd volop moet ingezet worden op duurzaamheid zoekt men dagelijks naar nieuwe en vooral betere alternatieven.
Sinds een paar jaar zet Vlaanderen ook in op geothermie in woningen en appartementen. Dit kan een belangrijke bron van duurzame warmte en elektriciteit worden.
Wat is geothermie in feite?
Het is een technologie voor het opwekken van warmte door gebruik te maken van de aardwarmte.
Geothermie in het kort
• Doordat voor grote installaties diepe boringen nodig zijn, vergt aardwarmte een forse investering. In de buurt van een grote aardwarmte-installatie moeten voldoende afnemers van de warmte zijn om de installatie rendabel te maken.
• Aardwarmte-bronnen kunnen tientallen jaren mee. Door afkoeling van de ondergrond, kan het na die periode zo zijn dat er een nieuwe boring nodig is om weer voldoende warmte te winnen.
Hoe werkt Geothermie?
Oppervlaktegeothermie (<5m)
Deze oplossing is bij uitstek geschikt voor grotere (appartements)gebouwen. Ze is doeltreffender maar ook duurder en technisch gezien complexer om toe te passen. Concreet houdt dit in dat er verticale boringen van 10 tot 500 meter diep worden uitgevoerd. De buizen, die ook aangesloten zijn op een warmtepomp, bevatten ofwel een speciale vloeistof, ofwel ondergronds warm water (wanneer dit voorhanden is).
Deze oplossing wordt gebruikt in geval van warmtenetten en elektriciteitsproductiecentrales. Er wordt tot maar liefst 1000 meter diep geboord en hierbij komt de oververhitte waterdamp vrij die nodig is voor deze grote installaties.
Aardwarmte winnen
Boven de grond is voldoende ruimte nodig voor een boorlocatie. Op de boorlocatie worden twee putten geboord: een productieput en een injectieput. Deze putten worden samen een doublet genoemd. Via de productieput wordt warm water omhoog gepompt uit de aarde. De warmte van dit water wordt gewonnen via een warmtewisselaar. Daarna gaat het afgekoelde water terug de aarde in via de injectieput.
Gebruik van de warmte
Hoe diep er geboord wordt is medebepalend voor de warmte die er gewonnen kan worden. Diepere aardlagen leveren over het algemeen hogere temperaturen, maar dieper boren is duurder. Als aardwarmte wordt ingezet in een warmtenet voor woningen is mogelijk nog een collectieve of individuele warmtepomp nodig om de temperatuur te verhogen. Dit is het geval wanneer de temperatuur van het opgepompte water te laag is voor verwarming en warm water in de huizen. Een lagere temperatuur wordt mogelijk, wanneer woningen goed geïsoleerd zijn.
Voor- en nadelen van geothermie
• De installaties nemen beperkt ruimte in
• Ondiepe en diepe geothermie vragen een forse investering
Bronnen: VITO, Stad Gent, Energiegids en Milieucentraal